High CPU usage for Trend Micro Solution Platform

  • 4
  • Problem
  • Updated 1 year ago
  • Acknowledged
Is there a setting or what can I do to stop the Solution Platform from using so much CPU for long periods of time? I've currently been using the laptop for 1.5hrs, and the Solution Platform has my CPU running at 2.7Ghz non-stop at ~30% usage and 495.2MB memory since I turned it on.

The next highest process is currently Chrome at ~3%, Explorer 1.2% and so on below that.

I thought that it would be just a scan and would go away on its own, but it doesn't seem to ever stop. I've got Max Security 10.0.

Using Windows 10 64bit V1511 Build 10586.218.
Asus UX305UA, i5-6200U, 8GB RAM, 128GB SSD.
Photo of greg.elsley

greg.elsley

  • 112 Points 100 badge 2x thumb

Posted 3 years ago

  • 4
Photo of Social Customer Service Team

Social Customer Service Team, Official Rep

  • 1,062 Points 1k badge 2x thumb
Our support team is currently unavailable. We will review the information you provided and get back to you soon.

In the meantime, please try the following solution first:
Slow pc performance due to high CPU or memory usage of CoreServiceShell.exe

CoreServiceShell.exe is the OS process name for Trend Micro Solution Platform.

Thank you.
(Edited)
Photo of mrmathis

mrmathis

  • 110 Points 100 badge 2x thumb
I've had the exact same issue for months. I've gone through the steps cited by the support staff above, but the process just stays at 29-30% CPU. I can tell that it's running just walking by, since that level of CPU keeps the fan running constantly. Sometimes a reboot will calm it down, but pretty soon it's right back up there, buzzing away.
Photo of greg.elsley

greg.elsley

  • 112 Points 100 badge 2x thumb
Yeah exactly! I'm doing my bookwork (MYOB, Excel & Chrome running) and the fan is going flat out when the laptop would be idle if it weren't for that Solution Platform.


If we knew what it was for I could try to find what combination of programs is kicking it in to gear.

You also can't 'End Task' it unless you close the Trend Micro program as well.
(Edited)
Photo of TM_Claudia

TM_Claudia

  • 10,882 Points 10k badge 2x thumb
Thank you for letting us know that the high CPU problem persists. We definitely want to help you resolve this issue.

@greg.elsley, if the troubleshooting steps did not work for you, what we can do is pass your issue to another support center, who will be able to work with you in-depth to resolve this issue. Please let me know if you would like us to do that.

@mrmathis, we could also pass your problem to the support center. If you'd like to do that, please provide your Trend Micro product version, OS, and basic PC info, and we'll be happy to assist you further.
Photo of mrmathis

mrmathis

  • 110 Points 100 badge 2x thumb
I'd love some help. I have Trend Micro Maximum Security 2016, version 10.0.1186. I'm running Windows 7 Home Premium, Service Pack 1, on a Dell Inspiron ONE 2305.
Photo of TM_Claudia

TM_Claudia

  • 10,882 Points 10k badge 2x thumb
@mrmathis, thank you for providing the information. I will pass your info to our support center to create a trouble ticket, and a member of our support center will contact you through email soon!
Photo of greg.garro

greg.garro

  • 150 Points 100 badge 2x thumb
I have the same problem and Trends Premier Support has not found anything...
But I know something is wrong and I am concerned to use the machine for online banking and such
Photo of TM_Claudia

TM_Claudia

  • 10,882 Points 10k badge 2x thumb
@greg.garro  Sorry our service did not make you feel more at ease. I checked the service log from your Security Health Check Service, and the resolution shows that CPU was running at a lower % after our engineer performed the service. Are you encountering high CPU/memory usage after our health check service?
(Edited)
Photo of greg.garro

greg.garro

  • 150 Points 100 badge 2x thumb
I found the issue for me. When I  installed a new software it enabled MS One Drive in the Startup. Once I disables the MS One Drive my machine went back to normal operation and has been that way for a few days now. I do not use any cloud based storage and oddly enough received an email from Microsoft last week about One Drive changes which prompted me to look at the items in Startup.
I hope this helps
Photo of Steve Chen

Steve Chen

  • 98 Points 75 badge 2x thumb
Thanks @greg.garro for sharing this info! I'll pass it down to the support teams and also product development so they can follow up and investigate further. Thanks again!
(Edited)
Photo of janeway6

janeway6

  • 80 Points 75 badge 2x thumb
So are the answers to the questions available?  I have the same problem.
Photo of Jabi

Jabi

  • 7,252 Points 5k badge 2x thumb
Hello janeway6,

If you are dealing with the same issue specified on this post, you can try following all the troubleshooting steps provided. 

If you are having a problem different from this one, you may create a new post or send screen shot to us so we can provide the best solution possible.

Thank you and have a great weekend!

Trend Micro Home Users Community
It does seem to be connected to cloud storage solutions.  I had the same issue, Trend Micro Anti-Malware Solution Platform consistently sitting at ~30% CPU usage on an i3-6100T and using 500+MB of ram.

Disabled Google Drive sync and all is back to normal.
A working temporary fix is to add an exception for whatever folder/drive houses your cloud based storage.

It is concerning that this is still a problem after two years.
Photo of TM_Ian

TM_Ian, Employee

  • 5,222 Points 5k badge 2x thumb
Hi @gaguirrebchispanicchamber,

Thank you for sharing this input to the community. Just to inform you that Trend Micro runs on a real-time basis and one possible reason that it's causing this high CPU consumption is that your Google Drive Sync is also running on a real-time manner which Trend Micro constantly monitors and scans.

Apologies for all your troubles. We hope this information helps.

Trend Micro Home Users Community
Photo of greg.elsley

greg.elsley

  • 112 Points 100 badge 2x thumb
I use OneDrive all the time for work so can't really go without that.

Uninstalling Trend Micro and re-installation it has fixed my problem though as it hasn't happened (as severely) since then.
Photo of TM_Claudia

TM_Claudia

  • 10,882 Points 10k badge 2x thumb
@greg.elsley Thanks for letting us know that you were able to resolve your issue via reinstall! Sorry that this probably consumed good amount of your time to troubleshoot and resolve. We have provided this information to our product development team so they could consider possible product enhancements to reduce the occurrence of high CPU usage.
Photo of tony4342

tony4342

  • 60 Points
I uninstall and re-install several times and the problem still exist, after uninstall and re-install the 1st time its okay for couple weeks and then the cpu go up to 20-30% during video play
Photo of TM_Claudia

TM_Claudia

  • 10,882 Points 10k badge 2x thumb
Apologies for the late reply. Performance issues are always complicated and could be due to a number of different factors. For your reference, please make sure you're installing the Maximum Security 10 (2016) when you reinstall. Here's the doc for how to get latest version.

The best way resolve your issue is to connect you with our call center support engineer who will be able to work with you to investigate and resolve. We're not sure where you're currently located, so here're two ways to contact support:
- Ways to Contact Support - US 
- 聯絡我們 - Taiwan

Let us know if you have trouble reaching our call centers. Thanks!

Trend Micro Home Users Community
(Edited)

This conversation is no longer open for comments or replies.